Moderaternas otydliga besked kring Sverigedemokraterna och interna splittring fortsätter skapa förvirring i väljarkåren.

Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för M-förbundet i Skåne:

– Jag tycker ju att det är ett problem i den meningen att vi själv bidrar till en osäkerhet, säger han.

I fredags samlas moderater från hela landet för Sverigemöte i Karlstad.

Det har varit tunga månader för moderaterna. De senaste månaderna har partiet både förlorat kampen om regeringsmakten och fått se Alliansen splittras och i praktiken upphöra som begrepp. Det är snart bara Kristersson som använder begreppet Alliansen.

I måndags presenterade moderatledaren Ulf Kristersson Alice Teodorescu som huvudsekreterare i arbetet med moderaternas nya idéprogram.

Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna att gäcka moderatledaren. Hans parti är fortfarande svårt splittrat kring hur man ska förhålla sig till SD. 

Nyligen gav Ebba Busch Thor beskedet att Kristdemokraterna framöver är redo att samtala med SD i riksdagens utskott, något man tidigare inte velat göra.

Enligt källor hos moderaterna skapade Busch Thors besked irritation i moderatledningen. Man menade att det satte partiet i en besvärlig situation där man återigen avkrävdes besked i en känslig fråga. Enligt källorna är man inom moderaterna fortfarande skrämda av hur väljarna reagerade på att Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med SD för några år sedan, då moderaterna rasade i opinionen.

Moderaterna håller än så länge fast vid beskedet att de är beredda att samtala med alla partier, men att de inte kommer att förhandla eller kompromissa med SD.

Frågan har dock splittrat moderaterna under lång tid. Moderaterna i bland annat Skåne har länge krävt att man ska behandla SD som vilket parti som helst. De vill att Kristersson ger samma besked som Ebba Busch Thor.

Lars-Ingvar Ljungman är ordförande för M i Skåne, ett av partiets största förbund. Han ser partiledningens besked som en ”minsta gemensamma nämnare” mellan de olika uppfattningar som finns i partiet.

Han ser gärna att moderaterna öppnar för förhandlingar med SD i riksdagen.

Ljungman:

– Jag kan ju tycka att det pågår en form av normalisering i den här frågan. Jag tror att det här kommer att bli ganska odramatiskt med tiden. Men vi är uppenbarligen inte där ännu.

– Jag tycker att det är ett problem i den meningen att vi själv bidrar till en osäkerhet. Men när det nu ser ut som det gör är det ju något vi får leva med.

Han menar dock att han har viss förståelse för moderatledningens besked.

Själv är han trött på diskussionen kring SD. 

– Jag är mycket frustrerad att den politiska diskussionen under så lång tid reducerats till en diskussion kring hur man förhåller sig till ett annat politiskt parti.

Enligt källor har Ljungman stöd på flera håll i landet i sin syn kring SD.

Men på andra sidan, bland de som inte vill ha med SD att göra, står Stockholms stad, ett annat mäktigt moderatfäste.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) sa nyligen i Ekots Lördagsintervju att det inte finns något stöd bland stockholmarna för att förhandla eller samarbeta med SD. 

– Det kommer inte att ske i Stockholm med mig som företrädare, sa hon.

Under helgen är det ingen punkt på dagordningen som direkt anknyter till SD-frågan. Men flera källor uppger att det blir något som det kommer ”pratas om i korrdorerna”.

Reaktionerna på twitter är inte direkt entusiastiska.

LÄMNA ETT SVAR

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.