Uigurer kallades tidigare för tidigare östturkar. De är ett turkfolk på omkring 10–18 miljoner, men Kinas officiella uppdatering är 8–10 miljoner och är till största delen bosatta i Xinjiang (Östturkestan eller Uigurien) i västra Kina. Det finns även uiguriska samhällen i Kazakstan, Kirgizistan, Mongoliet, Uzbekistan, Turkiet och i Hunanprovinsen i Södra Kina. Varför ska de komma som flyktingar till Sverige.

Migrationsverket har beslutat att uigurer och andra muslimska minoriteter i Kina som söker skydd i Sverige ska betraktas som flyktingar. Det innebär att de i större utsträckning kommer att beviljas asyl.

– Det vi sett är att det är en ganska långtgående statlig repression. Där man kan gripa och internera personer utan egentliga brottsanklagelser. Man placeras i det som beskrivs som omskolningsläger. Det här sker godtyckligt, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Redan i september stoppades utvisningar av uigurer, och i ett nytt ställningstagande slår Migrationsverket fast att det räcker med att vara uigur i sig för att det finns en risk för förföljelse och att asyl därför ska beviljas.

Hur tar migrationsverket då reda på om de är uigurer?

– När de tog ett liknande beslut om syrier, så var det stora grupper invandrare från andra länder som passade på att söka asyl som syrier, säger en av våra bekymrade källor på Migrationsverket.

I PK media uttalar sig givetvis en positiv representant. Carl Bexelius på Migrationsverket tror inte att beslutet kommer att innebära att fler uigurer söker asyl i Sverige.

– Nej vi har relativt få asylsökande från Kina och vi fattade beslut om att inte utvisa de här grupperna redan i september och vi såg ingen ökning då, säger Carl Bexelius.

Vad grundar Bexelius det antagandet på? Hade han samma analys om syrierna?

LÄMNA ETT SVAR

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.