Uppgivenheten och kampviljan väger nu mot varandra i folkdjupet. Makten trycker hårt och skoningslöst mot dissidenter och regimkritiker. Jag ser tydligt maktens starkt förtryckande och tydliga rörelse. Jag ser en annan och motgående rörelse. Ett pendelslag åt andra hållet. En kampvilja som gror. Var vi hamnar i den här starkt polariserade situationen är för tidigt att sia om. Den starka nedtryckande kraften från vänsteretablisemanget som vill trycka ner den förstärker den istället.

Jag ser en stark rädsla som gränsar till panik hos de styrande i väst. De stryper det fria ordet. De slår ner folkets protester med övervåld i Frankrike och många andra västländer. De stiftar lagar och genomför konventioner för att splittra folket och föra in mycket våldsamma element i tidigare fredliga och harmoniska länder. Ju mer de trycker ner, desto mer protester.

Det är dock inte de synliga folkliga protesterna som kommer att vara den starkaste motkraften från folken. Folket hittar vägar att flyta under de styrandes radar. De bildar sammanslutningar och grupperar sig. De hittar sätt att hitta varandra och söka nya sätt att skapa styrka i motståndet. De söker sig närmare det extrema. De skapar former och hittar lösningar. De ligger alltid före de styrande i denna osynliga kamp.

Det kommer en dag när de styrande inte längre hittar de som protesterar. När de formerat sig i stora grupper. Internet har många nivåer. Tekniken och kunnandet är större hos folket än hos etablissemanget. Vanliga människor söker sig närmare de mer extrema. De extrema närmar sig folket. Kraften i motståndet förenar dem. Ju starkare tryck från de styrande, ju större samhörighet mot detta tryck skapas bland de förtryckta. Tidigare meningsskiljaktigheter blir oviktiga. De som sår splittring skapar istället enighet. En stor samling enad mot makten.

Vilken väg väljer västländerna att ta? Det farliga är inte vad de frihetsälskande och alltmer radikaliserade folket tar för väg. Det farliga är hur stor press på dessa som de styrande väljer att sätta folket under. Kraften i folkets protest kommer att stå i direkt proportion till den kraft de styrande väljer att använda.

Folket vinner och friheten vinner – frågan är till vilket pris.

LÄMNA ETT SVAR

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.