Nästa vecka kan det allt vara slut. Du får inte längre posta meme eller länka dissidenter som har källmaterial från PK media.

Artikel 11 och Artikel 13 är två omtalade delar av upphovsrättsdirektivet Copyright in the Digital Single Market, som EU röstade igenom under 2018. Direktivet ska stärka upphovsrätten i Europa, Artikel 11 innebär något som ofta benämns som länkskatt. Artikel 13 handlar om ett filter som ska förhindra att användare på diverse webbplatser publicerar upphovsrättsskyddat material.

Förslagen har kritiserats för att vara svåra att verkställa, men också för att de kan inkräkta på friheten på internet. Ett flertal omröstningar av direktivet har genomförts, och i slutet av januari 2019 presenterade den rumänska ordförandeskapet i EU ett utkast som röstades ned av ministerrådet.

Ett omarbetat underlag godkändes dock av rådet en månad senare, men för att detta ska bli lag krävs även att Europaparlamentet röstar igenom förslaget. Exakt vilket datum denna omröstning äger rum är i dagsläget oklart.

Artikel 13 i EU:s omstridda upphovsrättsdirektiv slår fast att nätplattformar med användargenererat innehåll kommer att hållas ansvariga om deras användare laddar upp upphovsrättsskyddat material.

Till att börja med bryter detta mot en av grundprinciperna för en demokratisk rättsstat. Om ett brott begås (till exempel om någon sprider innehåll som skyddas av upphovsrätten) – då skall personen i fråga ställas till svars i efterhand (när handlingen är ett faktum). Med artikel 13 får vi istället förhandscensur och ett system där plattformarna måste kontrollera och filtrera vad användarna lägger upp och delar.

Artikel 11 och 13, hårt kritiserade 

I upphovsrättsdirektivet har främst artikel 11 och 13 mötts av kritik. Den förstnämnda har tagits fram för att ge till exempel nyhetsmedier ersättning om deras material sprids på nätet. Det kan innebära en licensavgift för att länka till en nyhetsartikel.

Artikel 13 ställer krav på att plattformarna ska ta ansvar för uppladdning av material som kan innebära ett upphovsrättsintrång. Då det är svårt att manuellt granska de enorma mängder material som dagligen sprids på internet kan ett filter som automatiskt granskar innehåll bli lösningen.

Slutomröstningen för EU:s förslag om nya upphovsrättsliga regler är tänkt att hållas i slutet av april. Nu ser den däremot ut att kunna ske redan nästa vecka.

LÄMNA ETT SVAR

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.