Färre ensamkommande ”barn” / ”ungdomar”, mindre statliga resurser till ensamkommande samt åldersuppskrivningar är anledningen bakom stora varsel i ett stort antal kommuner. Verksamheten vid svenska HVB-hem minskar drastiskt och hundratals anställda varslas nu runt om landet.

Antalet anställda på de svenska HVB-hemmen ökade markant sedan år 2015 då 35.000 ensamkommande ”barn” / ”unga” / ”ungdomar” anlände till sverige under den brinnande flyktingkrisen. Efter det att ålderstester har införts så har ett stort antal ensamkommande som tidigare klassats som barn fått sin ålder uppskriven som vuxna, sett till totala antalet som testats så har det visat sig att 84% av de ensamkommande har ljugit om sin ålder. De som nu ljugit blir omplacerade från HVB-hem till asylboenden för vuxna, personalen på HVB-hemmen får nu enbart ta hand om riktiga barn och då en majoritet av de ensamkommande ljugit om sin ålder och blivit omplacerade så finns det inte längre ett behov av alla Svenska HVB-hem.

I Ljungby så varslas 42 av 60 anställda och jämför man siffrorna på antalet asylsökande ensamkommande så anlände det 35369 stycken år 2015. Trenden med ett stort antal asylsökande från 2015 ensamkommande har brutits och under 2017 så har vi totalt tagit emot 1103 ensamkommande ”barn”. I Skövde varslades 45 personer under föregående månad, i Lidköping är det 16 och i Skellefteå 15 och i Piteå 10.

Enligt fackförbundet vision så ser de att stora nedskärningar sker i samtliga kommuner.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR