Vi har länge haft en rikspolischef som i hans cv körde försäkringskassan i sank och nu även polisen och det svenska samhället. Uppenbarligen har inte korvgrillning, armband, låtsas ha kontroll över läget hjälpt situationen. Sverige får fler och fler no-go zoner och nu sitter en chef på toppen och ber Sveriges utsatta medborgare om hjälp. Han fick ett jobb och genomförde en omorganisation som kanske inte var så lyckad.

Antalet bostadsområden som polisen klassar som särskilt utsatta i Sverige har ökat från 15 till 23.Rikspolischef Dan Eliasson vädjar nu till samhället om hjälp för att vända på utvecklingen.

– Det är ett akut läge, säger han. <— Vem är chef för rikets säkerhet de utsatta eller Dan ?

I Sverige finns det nu 61 bostadsområden som klassas som utsatta – 23 av dem anses vara särskilt utsatta, mot tidigare 15.

Det presenterar polisen i en ny rapport och på onsdagsförmiddagen hölls en presskonferens i polishuset i Göteborg med rikspolischefen Dan Eliasson. Under den berättade polisen att det verkar omkring 5 000 kriminella, uppdelade i 200 olika nätverk, i de aktuella områdena. 

– Antalet utsatta områden har blivit fler. Det beror delvis på att vi redovisar på annat sätt. På något område har det kanske blivit sämre, på något bättre även fast det inte syns i statistiken, säger rikspolischefen Dan Eliasson på presskonferensen.

Han hoppas få hjälp också från övriga samhället.

– Andra samhällsaktörer, hjälp oss, hjälp oss, säger han.

Rikspolischefen: ”Vi behöver hjälp”

De särskilt utsatta områdena finns framför allt i de tre storstäderna, men även i Uppsala, Örebro, Växjö, Borås, Linköping och Landskrona.

– Det här är den underrättelseinformation vi har och den säger att stundtals är läget akut. Det finns stunder på dagarna där det är lugnt och fint och tryggt och hur bra som helst och så finns det stunder då gängen dominerar och de enskilda inte vågar samarbeta med polisen. Det är ett akut läge.  

 DET HÄR ÄR ETT SÄRSKILT UTSATT OMRÅDE

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldhandlingar mot vittnen, målsägare eller anmälare.

Den högsta polisen i chefen Dan Eliasson som är rikspolischef kunna skydda landets invånare ?

– Vi har gjort förstärkningar i de här områdena, vi har fördjupat samarbetet och försöker uppmuntra till utökat samarbete med kommunerna, frivilligorganisationer, föräldrar på stan och religiösa samfund exempelvis, säger han.

Vad vill du som rikspolischef säga till dem som bor i de områden som ni anser är särskilt utsatta?

– Vi måste jobba tillsammans. Alla ni som vill ha trygga områden: hjälp oss, prata med oss, ställ upp och vittna. Ge oss underrättelser, då blir vi starkare. Det är tillsammans vi kan lösa det här.
Vivalla, Örebro

Om du bor i ett område nedan flytta direkt (svenskar har blivit galna där, har alltid varit så men nu går de i grupp).

Gottsunda, Uppsala

Alby, Botkyrka

Fittja, Botkyrka

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Araby, Växjö

Karlslund, Landskrona

Nydala/Hermosdal/Lindängen, Malmö

Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö

Södra Sofielund (Seved), Malmö

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Gårdsten, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Tynnered/Grevgården/Opaltorget, Västra Frölunda

Hässleholmen/Hulta, Brorås

Norrby, Borås

Skäggetorp, Linköping

LÄMNA ETT SVAR