Idag är det valborgsmässoafton och många ser fram mot kvällens festligheter, i sann tradition samlas svenskarna framför ett majbål eller en majkase (norra sverige). Valborgsmässoafton är även dagen enligt svensk tradition då de flesta tar sin första fylla i livet och det börjar så tidigt som 14-15 årsåldern. 

Vad är det då som svenska folket firar idag ? 

Vem var Valborg ?


Valborg (ursprungligen Walpurgis), född omkring 710, död 779, var en abbedissa, som enligt legenden var en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland av Bonifatius, ärkebiskopen av Mainz, för att hjälpa till att kristna det tyska folket. Senare blev hon abbedissa i Heidenheims nunnekloster, där hon dog år 779. Några år efter hennes bortgång fördes hennes kvarlevor till Eichstätt för att gravsättas den 1 maj.

Valborg blev kanoniserad år 870. Till hennes minne utvecklades en särskild kult under medeltiden, där bland annat häxtro och motverkandet av onda krafter hade stor betydelse. För att skydda sig mot häxorna började man i Tyskland tända bål, något som egentligen härstammar från keltisk religion.

Firandet av valborgsmässoafton är ett firande av sommarhalvårets början. Att tända eldar på valborgsmässoafton är en sed som kan ha sitt ursprung hos tyska köpmän som importerade seden till Sverige under 17- och 1800-talet.

Valborg – då boskapen släpptes lös

I bondens år enligt bondealmanackan var vi på väg in i sommarens första dag och alla djur som stått inne hela vintern skulle släppas ut på bete. Idag anordnas ”kosläpp” runt Valborg, där djuren som fått stå inne hela vintern skuttandes får ut och njuta av vårsolen och grönbete. Det hände även att bönderna tände eldar för att skydda boskapen mot vilddjur.

För dåtidens bönder var skiftet mellan kalla och varma årstider otroligt viktiga. Valborg övergår till första maj och maj är knutet till den fornnordiska gudagestalten Maja. Maja är i sin tur ett verb som betyder att bära grönt.

Att man valde och väljer att fira övergången till maj med just eld är inte så konstigt. En vanlig myt gör gällande att det handlar om häxor och magi, att man tände eldar för att skrämma bort ont.

Valborg brukar även beskrivas av många som en högtid då man samlar släkt och vänner för att ha årets grillpremiär för att sedan på lite runda fötter ta sig till någon av de offentliga majbålen på orten.

LÄMNA ETT SVAR