Svarta är de nya ”vita kränkta männen” i samhället

BLM, Melanin, debatt, svarta, vita

För några år sen var det populärt att referera vita män som kränkta när saker inte upplevdes gå deras väg eller hur en problematik skulle uppfattas enligt andra. Vita män var privligierade av sin ”vithet”.  Debattören i den debattartikel anser dock att svarta människor har tagit över den rollen. 

I en alltmer otryggare värld, där människor med olika hudraser bråkar om allt från hudfärg, hår, mat och vilka ord som får användas så träder en ny grupp fram i världen. De ”svarta kränkta människorna”. Efter år av att vara nertystade, diskriminerade och kränkta över att inte ha ”rätt” hudfärg skriker sig nu svarta människor fram på sociala medier och genom protester i världen. Vem är fienden? De vita.

Håller du inte med denna rätt så neo-facsitiska grupp är du en fiende, och du ska hålla käften. För jag får inte uttala mig som en vit människa och refereras till ”non-black” och har därför inget att säga. I en värld där vi har yttrandefrihet i den större delen av världen, verkar svarta fått för sig att de har tolkningsföreträde i alla slags analyser om hur man egentligen ska se på saker.

Skulle vi egentligen vända på detta, om att svarta inte får uttala sig på grund av sin hudfärg, så kan vi ta fram ett litet exempel: ”Du får inte prata om att vita är mer privilegierade för du är svart,  som svart människa ska du vara tyst”.

Känns det rätt? Troligtvis inte.

I Sverige går en serie nu som heter Melanin, som får sin sändningstid genom ”Ur – Tänk till”, där man pratar om svarta människor och hur diskriminerande (vita) människor kan vara mot dem. Här berättas det vilka ord du inte får använda, vilka frågor du helst du inte ska ställa och vad du än gör, fråga inte om deras hår eller pilla inte på deras hår. Här har man dock rätten till att folk inte ska peta på ens hår utan att fråga, vem gör det?

I serien Melanin hittar man verkligen föraktet mot vita människors frågeställningar och handlingar. Frågar du folk vart de kommer ifrån, även om du märker själv med en okulär besiktning att personen du har framför dig inte är svensk, så har du gjort en rasistisk handling. Att en människa frågar det för att man är nyfiken på personen och andra kulturer verkar dock snabbt förvankas, allt är av illvilja och en stämpling över att du inte är svensk.

Problematiken anses vara stor för människor som inte ser svenska ut att få den frågan och lägger således all skuld på människan som frågar frågan. Att inte se svensk ut i Sverige är tydligen svårt i det ändå så mångkulturella landet Sverige. Även om denna debatt kan anses som otrivial, då kommunikation är oftast en tvåvägskommunikation, så är det fel från början att anse att en människa är rasistisk från början. Du har kanske har fått frågan många gånger, du kanske också har blivit blivit behandlad fel, men det betyder inte alla är likadana.

Även om det är självklart att ens hudfärg inte säger hur du är som person, du kan vara den svartaste människan någonsin och ändå ha den ”vitaste” personligheten i världshistorien. Du kan vara mer svensk än jag som sitter och skriver här, och jag är ändå en ”snowflake”, som gärna svarta människor skriver i kommentarsfält. Detta skapar dock ett fundamentalt problem, där vi sätter epiteter på hur folk är på grund av sin hudfärg och deras tankeställningar – men det säger inget om att den vita människan som du har framför dig är rasist för att man frågar vart du kommer ifrån.

Alla människor blir dock någon gång i sitt liv kränkta, allt beror ju hur egentligen du tacklar det. Du kan inte alltid få det som du vill, och som vit människa, så kan du lita på att jag inte heller har fått det jag alltid har velat.  Tror inte heller jag är ensam om det som vit människa.

I en värld som behöver förbättras, granskas men också förenkla tankesättet med människors frågeställningar och handlingar, har vi tyvärr inte kommit längre. Har du redan från början bestämt dig att sätta en epitet på folk, att de kommer kränka dig för att personen är vit, har du redan där bestämt dig för att se ner på en människa på grund av personens hudfärg.

Är detta verkligen rätt väg att gå? Mina tankeställningar går självklart till de som har skapat serien ”Melanin”, är det rätt att skapa ett vi mot dem, när det egentligen är det som är  grundproblemet som ni försöker få oss ”vita människor” att förstå, oegentligheterna som har gjorts och görs mot svarta människor, enligt er?.

Johannes Carlsson

1 KOMMENTAR

  1. Nej alla vita är självklart inte rasister eller tänker illa om svarta för den delen, och nej man ska inte heller som svart tänka illa om vita på grund av deras hudfärg. Men alla vita är potentiella rasister. Århundraden av felbehandlingar och kränkningar har lärt svarta att vara på sin vakt, att vara försiktig, att hålla ihop. Det där vi mot de var det vita som startade, men nu är vi i en ny tid. Vi lever inte längre på 1900-talet, men hemska saker händer fortfarande mot folk pga deras hudfärg. De där mänskliga rättigheterna som man fått kämpat över så länge så hårt, har nu ingen mening om de inte respekteras. Jag vet att vita inte heller får alltid som de vill, men oftast måste svarta jobba 10 ggr hårdare för att uppnå samma sak. Många vita har lämnat de kränkande tankarna och handlingar som lärdes ut förr i tiden, men det finns många som fortfarande tänker och agerar på det sättet. Som svart är det då viktigt att hålla ögonen öppna. Jag tror att du som vit inte förstår de svartas situation i samhället och kommer antagligen aldrig att göra, det är något man först måste gå igenom.

LÄMNA ETT SVAR

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.