Aye Alhassani, 23 var i tisdags på anställningsintervju hos SAS för ett utannonserat arbete som check-in-personal. På anställningsintervjun ombads Aye att ta av sig slöjan. När hon sa nej fick hon veta att Sas hade en policy mot religiösa symboler hos personalen. Hon planerar att upprätta en anmälan hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).

År 2009 så bloggade Aye, karriären som bloggare blev dock kort då bloggen endast hade tre inlägg innan den under mystiska omständigheter stängdes av igår efter att denna bilden på henne blivit känd. I ett av de tre inläggen stoltserar hon med en selfie där hon inte bär slöja. 

Då slöjan inte var så viktig för 8 år sedan så återstår frågan varför hon inte idag på arbetstid kan acceptera att ett företag inte vill att de anställda bär religiösa eller politiska symboler ?.

Varför planerar hon att anmäla SAS till DO, när det enligt en färsk dom i EU-domstolen står företag fritt att förbjuda anställda från att bära religiösa och politiska symboler?.

I en intervju med Aftonbladet så uttalar sig Aye om policyn på SAS gällande arbetskläder – Jag känner att det här är jättediskriminerande

2009, på Ayes privata blogg med 3 inlägg visar hon upp sig på en bild utan slöja. I ett annat inlägg är hon jätteglad att det äntligen är jullov och som bild i blogginlägget stoltserar en bild på Tomten, julafton som är en stor muslimsk tradition.

Samtidigt har muslimska organisationer på instagram gått ut i en kampanj mot SAS ”Om ni säger till slöjan säger vi muslimer NEJ TILL SAS”.

De har samlats under hashtaggen #nejtillsas.

Eller vad sägs om lite RAP från Södertörn ?

LÄMNA ETT SVAR