Migrationsverket väntar med alla beslut i de ärenden där asylsökande kan behöva åldersbedömas på medicinsk väg. Det meddelade myndigheten på sin hemsida under lördagskvällen. Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets vikarierande generaldirektör, säger att alla ärenden där medicinsk åldersbedömning behövs kommer att skjutas fram till dess att Rättsmedicinalverkets nya metoder finns på plats. I fall där den asylsökande inte uppgivit sin ålder trovärdigt ska den sökande få frågan om de vill genomgå en medicinsk åldersbedömning.
Upp till 14 000 personer kan bli aktuella för detta.

I pressmeddelandet framgår att Rättsmedicinalverket kommer att starta verksamheten det första kvartalet 2017.

Det innebär att en stor gruppering asylsökande ensamkommande barn kommer att få genomgå tester. Verket har tidigare meddelat att det finns kapacitet att testa 500 personer per månad. En barnläkare uttalade sig 2016 om att han träffat i sitt arbete personer som varit mellan 40-50 år som påstod sig vara 18 år. I Danmark och Norge som testat ålder på ensamkommande så visade resultatet att 75% hade uppgivit felaktig ålder. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här