En lastbil har runt 20.00 svensk tid kört rakt in i folkmassan vid en julmarknad vid Breitscheidplatz i Berlin-Charlottenburg. Polisen säger att ett stort antal personer (60 stycken) har blivit skadade men skadeläget på personerna är oklart just nu. Även 12 personer har bekräftats döda. Rapporter finns även att skott har avlossats.

12 döda och minst 48 personer är skadade. Gärningsmannen som körde lastbilen avsiktligt in i folkmassan är gripen och hans medkumpan dog vid gripandet. Det har rapporterats om skottlossning.

Uppdatering 21:38 

‪En misstänk gärningsman är gripen och en är ännu på fri fot. En misstänkt dog vid gripandet och rapporter finns om skottlossning.‬ Chauffören är det som har gripits och det var hans kumpan som dog vid gripandet. 

Lastbilen

Enligt uppgift har Lastbilen polska nummerplåtar och enligt ägaren på transportbolaget lämnade lastbilen Polen klocka 12.00 i riktning mot Berlin. Efter 16.00 tappade ägaren kontakten helt med föraren till lastbilen. Det “verkar” som att lastbilen har kapats.

Tysk polis utgår just nu ifrån att det är ett attentat. 

Under de senaste månaderna har polisen lyckats avvärja ett flertal försök till terrordåd samt identifierat terrorfinansiärer. Tyskland som haft en “öppna ditt hjärta” politik och tagit emot 1 miljon asylsökande under flyktigkrisen har haft på känn att en attack var närstående. 

Tyska polisen säger “Detta är attacken vi fruktat och väntat på“.

Hur den politiska opinionen hos landets befolkning nu kommer att påverkas av dagens terrordåd är svårt att analysera i nuläget , men landet riskerar nu att splittras ytterligare efter dagens terrordåd.


Fler bilder nedan


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här