Det kom ett större antal E-mail till oss på redaktionen där vi fick tips om att det pågick öppna mordhot på företaget “Sularpsfarmens” Facebook sida. Under dagen har vi satt oss in i vad som har hänt och varför väldigt många människor öppet visar sin avsky till händelserna kopplade till företaget.

Vad är Sularpsfarmen ?

Vi börjar våran granskning med att besöka den ökända farmens Facebooksida. På deras Facebooksida möts vi av vackra bilder och på fliken “om” beskriver de sig själva enligt följande :

“Vi är ett familjeföretag som har ett unikt koncept där upplevelse är något som vi värdesätter högt!
På vår farm så säljer vi frukt, grönsaker, stenugnsbakat bröd, ostar, marmelader, gårdsägg från våra egna höns som går ute året runt mm

Vi har många olika djur på farmen, som bla, höns, lamm, får, kalkoner, kaniner, undulater, papegojor, gäss mm

En annan sak är våra picknickkorgar som innehåller en termos med kaffe, saft, mammas hembakta piroger, frukt mm som man kan sätta sig och njuta av på många utav våra bänkar i denna fantastiska miljö!”

Vad har gjort Sularpsfarmen (Ö)känd ? 

Vi vet ärligt talat inte vart vi ska börja. Tidningen Sydsvenskan har i en artikelserie granskat Sularpsfarmen. Farmen drivs av familjen Fakhro, och den enda personen enligt företaget som har tillgång till deras officiella konto är “Nabil Fakhro“. Företagets sida har präglats av en otroligt hätsk och otrevlig ton mot de besökare som har givit företaget ett dåligt betyg (1/5). Direkta hot har kommit mot dessa individerna och det har gått så långt så att någon skapade ett konto och låtsades vara en kvinnas 10-åriga barn, och skrev sedan på PM “Hej Mamma” för att sedan göra en block så att det var omöjligt att svara tillbaka. Att bli kontaktad av sitt “barn” upplevde kvinnan som mycket skrämmande och hotfullt.

Här kommer ett axplock av de hot som har kommit på sidan under den senaste veckan :

En kvinna som är har varit kritisk mot Sularpsfarmen och givit dåligt betyg bemöts med svaret : ”din feta gris, harru funderat på att banta lite, jag hade gärna sett dig bli överkörd av allt och alla”.

Kommentatorn hotar alla som är kritiska till Sularpsfarmen och alla grannar: ”Lyssna här era svenska horungar. Ska följa upp ert liv ta samman och bränna ner era lägenheter bilar garage villor era fucking värdefulla saker ska hitta er en efter en och råna er. Ni ska ångra stunden ni skrev här. Hoppas vi ses snart.”

I ett inlägg ställs en fråga till Sularpsfarmen: ”Och detta hjälper företaget på vilket sätt? Hade detta varit ett seriöst företag hade ni tagit bort sådana här kommentarer med det samma.”

Nabil Fakhro uppger själv att han är den ende som skriver för Sularpsfarmen och han har inte gjort några hätska utfall under eget namn. Men Nabil Fakhro skriver också att han inte har för avsikt att städa upp bland de många kränkande och rasistiska kommentarerna.

”Vidare så kan jag omöjligt ta ansvar för vad folk skriver på vår Facebook sida, det är vuxna människor som ser saker och ting på olika sätt. Kärlek, tillit och förståelse”, skriver han.

Åtskilliga kommentarer är mycket grova och det handlar om uppmaningar till mord och våldtäkt med ingående och fantasifulla beskrivningar av ond bråd död.

Många med namnet Fakhro är inblandade i debatten och bidrar med hatiska kommentarer, men om det är verkliga identiteter går inte alltid att avgöra. Det kan vara fejkade konton, men det kan också vara närstående till företaget som bestämt sig för att bemöta kritiken med okvädesord och hot.

Tro inte på allt som du läser på Facebook. Många där ute som vill lura dig verkar det som:)”, skriver Nabil Fakhro till en kvinna som tror sig ha blivit hotad av hans bror.

”Nu inser man vad grannarna till detta ställe blivit utsatta för”, skriver en kvinna apropå de många elaka kommentarerna och hon får svar direkt: ”Du ska bara ta och lyda! Lyd som den hunden du är bakom en skärm rädd och feg”.

Said Fakhro skriver :

“Jag dödar er era föräldrar farbröder morbröder fastrar mostrar din mormor och om hon redan e död Gräber jag upp henne och dödar henne igen”

Fakhro Escobar

“SVENSKAR ERA HORUNGAR JA SKA KNULLA ERA MAMMOR ERA DÖDA SKA LÄGGA UNDER MINA FÖTTER HOPPAS EN LASTBIL KÖR ÖVER ERA SYSTRAR”

 

Andra betraktar Nabil Fakhro som en skattesmitare och säger att de aldrig kommer att handla på Sularpsfarmen igen. De som är på Nabil Fakhros sida avfärdar dem ofta som avundsjuka eller rasister.

Under tisdagsförmiddagen hade polisen inte fått in någon anmälan om hot på Facebooksidan. Dock finns det uppgifter idag Torsdag att ett flertal kränkta / hotade individer kommer att göra polisanmälan emot mordhoten som de har tagit emot på sidan.

“– Det borde ligga i innehavarens intresse att städa bort sådant. Det är svårt för en utomstående att avgöra vad som är hot. Den som känner sig utpekad får anmäla det när det sker, säger Joakim Nyberg, vid polisen i Lund till Sydsvenskan”

En annan användare “Muzir Rahat Alek” skriver :

“Ni brinner pga att dem har mer kärlek än er och era horunge barn, folks lockas till deras kärlek era horungar! Och ni säger att alla “Fakhro” är kriminella, man kan inte dra alla över en kamm, alla från fakhro är godhjärtade du ser nabil och hans bröder, men om ni jävlas med dem, då kmr ni se era fruar och döttrar på industrigatan”

De konstiga och hatiska konversationerna fortsätter öppet på sidan. Då företaget har en administratör så ska den enligt Facebooks gemenskapsregler moderera sidan. Det konstiga här är att företagets talesperson Nabil har valt att låta direkta hot/mordhot ligga kvar på sidan. Väldigt många utav besökarna har tagit väldigt illa upp, och det kommer att göras ett antal polisanmälningar under veckan emot de individer som har uttalat direkta hot/mordhot mot besökare.

“Bror vi ska göra stora rån”

“jaja vi ska råna deras fruar och döttrar”

….. Sen fortsätter hatet och nedan kommer ett axplock utav de direkta hot som ligger öppet på sidan. Nabil ägaren har precis gått ut i en video där han fördömer allt hat som skrivits på sidan men han poängterar också att han tycker yttrandefrihet är viktigt och att personer ska få säga sin åsikt, men att det är sorgligt att det har gått överstyr (no shit?).


Mordhoten fortsätter.

Det är uppenbart att personerna bakom dessa hatiska kontona har någon slags koppling till företaget och försöker försvara negativa betyg mot sidan.

Sularpsfarmen och skatteverket 

Efter Sydsvenskans artikelserie har det framkommit att Sularpsfarmen har stora skatteskulder till staten. Summor på 1.6 miljoner har nämnts i kommentarsfältet, och företagets talesperson Nabil har lovat att skatten kommer att betalas in till staten i tid.

“Nu blir jag såklart jagad av dina supporters. De kommer tycka att jag är rasist, att detta inte har på F.B att göra ( men du lägger själv ut dina grannars personnummer på F.B ) att det ”

“Hur kan folk fortfarande försvara farmen och dess ägare??

“Ja dem har betalt in en del men återstår dock fortfarande 220.000:- som har förfallit. I Januari förfaller 1,6 miljoner och allt detta är för 2015 vilket innebär att detta skulle vara inbetalt för över 1 år sedan!!!

Sedan tillkommer 2016 så i runda slängar är dem skyldiga över 4-5 miljoner för uteblivna inbetalningar! Att han betalar in en liten del är bara för att köpa sig tid att förskingra ännu mer pengar innan dem kursar bolaget! Har dem inte gjort rätt för sig innan så även om dem vill så kan man inte trolla fram pengar som täcker allt man har levt på i 3 års tid!

Därefter alla leverantörer som inte får betalt för sina varor!!

Klart att dem är trevliga och inställsamma mot kunder då varenda krona som du betalar med på farmen går rakt ner i deras ficka!!! Det kostar han lite fjäsk och lite smickrande ord så får han dina pengar!”

“Att vara billig är lätt när man inte har några utgifter på det man säljer! ”

 

Dalby Frukt o Grönt

Dalby Frukt o Grönt har för en tid sedan blivit tillfrågade om att sälja deras verksamhet till Familjen Fahkro men de har sagt att de inte var intresserade av att sälja sin verksamhet. Allt eftersom tiden har gått så blev hoten fler och fler och det slutade med att de körde dit efter stängning och satt i bilen och gjorde sig påminda för ägarna att de “fanns”. Nu är de Polisanmälda och viss bevakning finns till ägarna av Dalby frukt o Grönt.

Källor :
http://www.expressen.se/kvallsposten/idyll-pa-vag-att-spricka/

https://www.flashback.org/t2631684

http://www.sydsvenskan.se/2016-11-12/sularpsfarmen-lovar-att-betala-utebliven-skatt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här