Löfven: “Utvecklingen i Saudiarabien går åt rätt håll” (???)

1
1350

Vår statsminister är i Saudiarabien för att b.la försöka plåstra om relationen efter Wallströms helt moraliskt korrekta uttalande om Saudiarabien (kritik av mänskliga rättigheter och brist på demokrati) som fick bra respons världen över: ”Äntligen ett västland som talar klarspråk med Saudiarabien om mänskliga rättigheter”, lyder rubriken i Washington Post. Där lovordas Sveriges utrikesminister Margot Wallström som en person som inte är rädd för att ta en moralisk ståndpunkt. http://www.svd.se/wallstroms-tal-stoppat-av-saudiarabien

Den moraliska ståndpunkt är nu puts väck ersatt av en hyper-hycklande Löfven som endast har pengar i sikte. Nu hävdar han att utvecklingen av jämställdheten i världens minst jämlika land går “åt rätt håll”. Väldigt små och långsamma steg då Stefan.

Hur har kvinnor har det då i Saudiarabien? (utdrag ur artikel i GP)

Kvinnor får inte resa själva. Kvinnor har ofta med sig en man, oftast en manlig släkting, när de ska resa. I vissa fall följer mannen med kvinnan när hon gör ärenden, handlar och går på läkarbesök. I ett fall blev en tonåring våldtagen, enligt Washington Post, men eftersom hon inte hade en man med sig, blev hon dömd till fler piskslag än gärningsmännen.

Det finns ingen lag som förbjuder kvinnor att köra. Istället handlar det om djupt rotade traditioner. 2011 organiserades kampanjen Women2Drive som uppmuntrade kvinnor att ignorera traditionen och lägga upp bilder på sig själva i bilen med syftet att väcka uppmärksamhet kring frågan. Kampanjen uppmärksammades men det ledde inte till några större förändringar.

Saudiska Manal al-Sharif, IT-konsult, greps för att ha kört bil, friges mot borgen. Hon hade själv vädjat till kung Abdullah om att släppas.

Klädkoden kan ofta styras av en strikt tolkning av den islamiska lagen som dock stöds i varierande grad över hela landet. Många kvinnor har på sig slöja och abaya – ett långt, heltäckande klädesplagg. Ansiktet behöver inte vara täckt men polis kan ändå ge sig på kvinnor som visar för mycket hud eller har på sig mycket smink.

De flesta offentliga byggnader som banker och universitet har separata ingångar för män och kvinnor. Kollektivtrafik, parker, stränder och nöjesparker är också segregerade i stora delar av landet, skriver Daily Telegraph. Samtidigt, för att samhället ska fungera, förekommer det interaktion mellan män och kvinnor på arbetsplatser och andra livssituationer.

Källa: http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/fem-saker-kvinnor-i-saudiarabien-inte-kan-g%C3%B6ra-1.176003

Kvinnor får inte heller rösta, utbilda sig högt och är utsatta för våld i hemmet.

Saudiarabien sitter dessutom i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Dessutom siktar de på att ta över ordförandeskapet. Något som mött stor kritik världen över och från Amnesty och Human Rights Watch som anses att dom ska uteslutas ur rådet.

Stefan vägrade i veckan även att kalla Saudiarabien för diktatur! Så Sverige: Hur känns det att ha världens mest hycklande statsminister? För det har vi. När vi inte tror att Löfven kan sjunka lägre så gör han just det.

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här