Vi har granskat vad svenska chefer/direktörer får för fallskärm efter att det har visat sig att de inte har klarat av sitt arbete. Det är ganska så uppenbart att om du får sparken som generaldirektör så landar du väldigt mjukt. 
Och vem betalar ? Jo, det gör alla svenska skattebetalare.
Om vi nu jämför med en svensk löntagare som får sparken så kan en vanlig anställd på sin höjd få 1-6 månadslöner beroende på situation och anledning till att man får sparken eller blir uppsagd. 
Om du däremot är en svensk generaldirektör så pratar vi ersättningar i miljonbelopp, och ofta finns det inga restriktioner vilket gör att du snabbt kan ta ett nytt toppjobb och casha in dubbla månadslöner.
Den stora frågeställningen är då hur rimligt det är att svenska skattebetalare ska behöva stå för fallskärmar i mångmiljonklassen för arbete utfört i statlig regi. 
Det är skillnad mellan att vara chef för en myndighet eller att vara chef för en stor privat koncern som t ex Ericsson.
Som exempelvis Macchiarini-skandalen. Harriet Wallberg fick sparken som universitetskansler, som en följd av skandalen . Hon var tidigare rektor för Karolinska institutet när den ifrågasatte kirurgen Paolo Macchiarini anställdes. 
Eftersom Wallbergs förordnade sträcker sig till våren 2020 så behåller hon sin lön och anställdes som generaldirektör hos Gustav Fridolin på utbildningsdepartementet redan efter fem dagar efter hon fick sparken.harriet_wallberg_low

Harriet Wallberg

Hon garanteras en månadslön på 131 500 kronor fram till den 31 maj 2020 – totalt totalt 45 månadslöner vilket sammanlagt ger henne 5 917 500 kronor.

Ett axplock:

Anders Hamsten

Bakgrund: Rektor vid Karolinska institutet som avgick i samband med Macharini-skandalen.

Uppgift på regeringskansliet: Hamsten kommer att vara utbildningsdepartementet behjälplig i det arbete som pågår kring internationell verksamhet vid universitet och högskolor. Dock kommer han inte att hantera frågor som rör Karolinska institutet.

Period i regeringskansliet: 20160218-20181231.

Lön: 131 100 kronor.

Håkan Wåhlstedt

Bakgrund: Partisekreterare i Miljöpartiet 1999-2007, slutade som landshövding i Västmanland efter elva månader i december.

Uppgift på regeringskansliet:  Är tillfälligt placerad på finansdepartementet och kommer inom kort få ett uppdrag att leda en utredning. Direktiven för utredningsuppdraget bereds inom regeringskansliet.

Period i Regeringskansliet: 20160101-20210129.

Lön: 93 000 kronor.

 

Stig Orustfjord

Bakgrund: Tidigare generaldirektör Livsmedelsverket från 2013-09-01. Avgick i december. Enligt honom själv var huvudskälet att han och regeringen hade olika syn på verksamheten.

Uppgift på regeringskansliet: Stig Orustfjord är knuten till näringsdepartementet sedan årsskiftet. Han hade semester en period i början på året. Därefter påbörjades en dialog om ett utredningsuppdrag inom Regeringskansliet. I nuläget förbereder han uppdraget.

Period i Regeringskansliet: 20151210-20190831.

Lön: 102 700 kronor.

Att entledigade generaldirektörer blir anställda på nytt inom regeringskansliet tyder på att det finns en politisk svågerpolitik gällande trygghet och anställning. Att dessa individer får fortsätt förtroende inom staten efter de har blivit entledigade tyder på en person kan vara inkompetent men trots detta landa mjukt efter det att de fått sparken.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här