Köpenhamn 8/10 Tidigare i år var den muslimska Eid-festivalen i Köpenhamn där shiamuslimer tog torget i sin besittning och utropade höga böneutrop.


En helt vanlig syn på Köpenhamns gator ?

Nu var det dags för ännu en muslimsk årsdag som utspelade sig på Köpenhamns gator. Shiamuslimer i Köpenhamn i nordväst påmindes i samband med Ashura festivalen dödandet av Husayn i slaget år 680 vid Karbala.

Förra årets firande av Ashura i Köpenhamn hade då en mycket dramatiskt händelseförlopp. Bland annat så sköt en man skott under firandet mot shiitiska muslimer under Mars månad.

Mannen som besköt grupperingen attackerades då omedelbart av många arga muslimer som börjar att gå lös på honom med slag och sparkar.


När polisen anländer får de slita loss mannen och frigöra honom från den ilskna folkmobben. Till slut lyckades polisen att få honom i säkerhet i polisbilen. 

Den ilskna muslimska mobben börjar ropa och skrika för att sedan klättra halvvägs upp på polisbilen och gör allt i sin makt för att försöka tränga sig in i polisbilen för att kunna dra ut mannen på gatan igen.
För oss västerlänningar som får se firande likt detta på gator och torg så ter det sig som ett väldigt udda firande. Männen går med bar överkropp och slår sig hårt på brösten i takt, och i mitten så går en stackars utsmyckad häst för att allra sist i tåget i ett kvinnoförnedrande sätt går svartklädda kvinnor med slöja. Titta gärna på filmen som vi har länkat här nedan för att se firandet.

Filmen

Som en liknelse skulle vi svenskar hoppa små grodorna på Köpenhamn gator och torg på midsommarafton  eller skulle vi hålla firandet av våran högtid för oss själva ?

Se bild där Göteborg stad samarbetar för att bygga in Eid-Firandet som en del av det Svenska samhället med Svenska skattebetalares pengar. Läs mer här >

eidsverige

Eller när som Hanif Bali möttes utanför Statshuset, läs mer här >
Köpenhamns gators Eid-Firande snart en framtid i din vardag.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här