S anklagade SD för mutor från näringslivet – Ministrar går själva på lyxfest

0
998

Investor fyller 100 år, något som ska firas med dunder och brak på lyxiga Grand Hotell i Stockholm och beräknas gå på 10 miljoner kronor, inte illa! På 1500 gäster blir detta 6700 kr per gäst. Något som mutlagsexperten Thorsten Cars säger såhär om: “– Här är man långt ute i gränslandet. Det låter lite äventyrligt, för att uttrycka sig försiktigt.”

Gästlistan inkluderar högt uppsatta inom näringslivet, regeringen och Alliansen med respektive. Anna Kinberg Batra ska gå dock utan maken David då denne jobbar. Ibrahim Baylan (samordnings och energiministern) tar dock med sin hustru. Helene Hellmark Knutson (minister för högre studier och forskning) tar även hon med sin respektive. Något som inte anses tillhöra normen för denna typ av tillställningar.

“-Det brukar ju fungera lite som ett rött skynke i sådana här sammanhang. Att man går i tjänsten hör i viss utsträckning till för offentliga tjänster, men det finns ingen anledning att ta med sig partner. Det är en lite försvårande omständighet” säger Cars.

Finns det då indikationer på att någon kan påverkas i sin tjänsteutövning? Ja, ex rapporterar TT att Jacob Wallenberg (ordförande Investor) har ett uttalat önskemål om att regeringen ska öppna plånboken. Hellmark Knutsson har exempelvis kontaktats av Wallenberg inför regeringens forskningsproposition som väntas nästa månad, och där Handelshögskolan vill ha stöd från staten när det gäller forskning. Så pass?

Även näringsminisetern Damberg (S) har tackat ja. Inbjuden till festen är även finansinspektionens chef Erik Thedéen, Finansinspektionen som just nu granskar Investorägda storbanken SEB utifrån de så kallade Panamadokumenten. Thedeén tackade först ja med valde att avböja av personliga skäl.  “-Det är väldigt överraskande både att man bjuder in den mottagaren i den situationen och att inbjudan dessutom accepteras” säger Thorsten Cars. Ja för att det luktar lite korruption annars?

Flera andra har först tackat ja men sedan gett återbud ex Kommerskollegiums generaldirektör Anna Stellinger.

Socialdemokraterna ska nog vara försiktiga med att kasta mutanklagelser på andra då man ofta tenderar att fastna med handen i kakburken själva. Inte vackert.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här