I Fredags skedde något historiskt för internet. USA:s regering gav bort rotzonen som får internet att fungera till FN. Det innebär att USA bestämmer inte längre ensamt över hur internet ska styras utan tanken är att alla länder inom FN ska ha lika mycket makt.

För dig som är en vanlig användare utav internet så kommer förändringen inte att märkas men för företag / personer äger domäner så kan förändringen på sikt hota yttrandefriheten. Att nu FN nu kontrollerar Icann som redan tidigare har administrerat alla de viktiga delarna av infrastrukturen på internet kommer nu att få den formella kontrollen över internets hjärta. Icann ansvara nu från och med i Fredags över rotzonen på internet “Internets Hjärta”.

RootServers

Vad är då rotzonen ?

Tänk dig att du går in på en hemsida t ex www.minsida.se , det som då sker är att din webbläsare går till din internetleverantörs DNS-Server för att fråga vilken ip-adress som www.minsida.se har t ex 123.124.88.91 din webbläsare tar sedan kontakt med 123.124.88.91 för att du ska kunna komma till “rätt” server där hemsidan ligger. Rotzonen är det som ligger allra högst upp i hierarkin och den administrerar alla domännamn som t ex .com .se .nu och säkerställer att internets adressregister för olika länder/organisationer fungerar. När en ny toppdomän ska skapas så efter det att det beslutats vad den ska heta som t ex .politik, så ges sedan .polik ut till en registrator som hanterare alla domänregistreringar för den toppdomänen. Att USA nu inte längre har ensam makt över vilka toppdomäner som ska finnas på internet utan att det ska hanteras inom FN ses utav många som att internet har demokratiserats. Dock finns det aktivister som hävdar att nu hotas yttrandefriheten på internet, att FN kan göra påtryckningar för att stänga ned toppdomäner/sidor som sprider hat eller främlingsfientlighet. Detta kan på sikt komma att påverka att odemokratiska beslut genomförs gällande internets framtid.  Icann är även organet som delar ut IP-adresser / adressrymder till företag/privatpersoner/organisationer.

Tidigare har det funnits konspirationsteorier om att då USA ensamt ansvarade för rotzonen så skulle de kunna använda kontrollen i politiska och odemokratiska syftet, vilket dock aldrig har lyckats bevisats.

Internet har idag 3.5 miljarder användare och alla länder i världen har tillgång till det världsomspännande datornätet. I vissa kommunistiska stater som t ex Kina eller Nordkorea så censureras internet kraftigt där dissidenter och regeringskritiska blir fängslade för att använt sin yttrandefrihet på nätet. I Nordkorea finns ett fåtal internetanvändare och där är det mest inom staten som internet används och då i militära syften för att infiltrera och hacka främmande länder.

Källa : https://en.wikipedia.org/wiki/DNS_root_zone

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här