Ungern EUs näst största nettobidragstagare håller idag folkomröstning om flyktingmottagande. Debatten i landet har varit hård i veckan mellan de båda sidorna.

För att valresultatet ska bli giltigt så måste minst 50% av de röstberättigade Ungrarna idag gå till valurnorna.


Frågan är väldigt infekterad och handlar bland annat om det ska vara tillåtet för ett enskilt EU-land att ignorera bindande avtal inom unionen.

Frågan på valsedeln lyder “Vill du att EU ska kunna tvinga Ungern att ta mot icke-ungerska medborgare även utan godkännande av det ungerska parlamentet“.

Enligt opinionsundersökningar som skett i veckan så har nej-sidan ett stort övertag. Om 50% lägger sin röst idag och nej-sidan vinner så kommer detta att kunna få förordande konsekvenser för EU på lägre sikt.

Under rådande flyktigkrisen hösten 2015 började Ungern att sätta upp taggtrådsstängsel vid gränsen för att förhindra att ytterligare individer sökte asyl i landet. Ungern fungerade även som ett transitland där upp emot 500.000 migranter passerade genom Ungerns gränser för sin resa vidare till länder som tog emot de asylsökande. Bland annat tog Ungern in tusentals individer som saknade ID-handlingar och satte dem på bussar vidare till Österrrike.

Vid ett nej-resultat idag så väntar vidare risken för full anarki inom EU från individuella medlemsländer. Efter Brexit är unionen skadad och utspel likt Ungerns kommer ytterligare troligtvis att få andra länder att börja utmana unionens beslut genom att vägra följa dem för deras nations bästa.

Sverige och ett flertal länder har flyktingar som de vill skicka tillbaka till Ungern då detta är det land som de först registrerade i på deras flyktingfärd mot sverige.

EU som konstruktion riskerar att falla och detta mycket till grund av en av de största flyktingkriserna som skett detta århundradet. Totalt är 65 miljoner i världen på flykt och Europa har bara tagit emot ett fåtal utav dessa och gett dem asyl.

Källor :

TV4 Play

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article23626339.ab

Wikipedia

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här