Dan Eliasson – skandalernas man gör det igen.

2
1899

Ni kanske minns hur det gick till sist? När Eliasson var chef på Försäkringskassan och raderade 13000 mail med motiveringen “Det råder ett osäkert rättsläge”? Ja det blev ett osäkert rättsläge för pga dessa raderade mail kunde man inte kunde granska mail från en anställd som misstänktes ha kopplingar till organiserad brottslighet. Ingen liten fadäs alltså. Interna tjänstemän granskade även chefer och ledde till nedanstående skandaler som Expressen kunde avslöja:

Sjukförsäkringschefen Dani Razmgah anställde i strid med reglerna sin sons flickvän. Före detta informationschefen Jonas Lindgren gav sin flickvän ett chefsjobb, lyfte hennes lön och attesterade ledighet som arbetstid. Denna relation kände dessutom Eliasson till.

Efter dessa avslöjanden säger man att loggandet av dessa mail strider mot reglerna trots att man köpt in ett säkerhetssystem och ger uppdraget att spara all trafik. Resultatet: att interna tjänstemän ej ska få granska chefer. I ren Eliasson anda. Medarbetarundersökningen på myndigheten visade att förtroendet för Eliasson rasade, kanske för han höll sina chefer om ryggen? Känns det igen? Resten kan vi: Kort efter detta utses Eliasson till ny rikspolischef.

http://www.expressen.se/nyheter/eliasson-raderade-mejl-hos-f-kassan/

Så nu till nästa skandal signerad Eliasson. DN avslöjade i dagarna att utredarna inför offentliggörandet av Statskontorets granskning av polisens omorganisation, bytte ut formuleringar som rikspolischefens kansli ansåg var olämpliga. Statskontorets chefsjurist mailade över ett utkast av rapporten till Eliassons kansli. Syftet med granskningen var att se ”i vilken utsträckning ombildningen har skapat bättre förutsättningar för ett förbättrat verksamhetsresultat och en högre kvalitet i polisens arbete”.

Chefen för rikspolisledningens sekretariat Eva Brandtell återkom med en 33 sidor lång skrivelse om saker man ansåg behövdes korrigeras. Man var extra missnöjd över hur rubrikerna var formulerade och ändrade om för man ansåg att det kunde leda till en polarisering mellan medarbetare och ledning. Såhär såg några av ändringarna ut:

”Svagt förtroende mellan stöd- och kärnverksamhet” hade ändrats till ”Omorganisationen innebär ett systemskifte”.

”Polisorganisationens topp suger upp medarbetare underifrån” hade bytts ut mot ”Polisorganisationen suger upp medarbetare underifrån”.

”Stödverksamheten upplever sig vara åsidosatt” hade strukits bort helt liksom ”Kritiken är störst mot HR-avdelningen”.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-tillats-paverka-oberoende-granskning/

Att polismyndigheten med Eliasson i spetsen kan påverka innehållet i granskningen är en katastrof i sig. Att Eliasson som ytterst ansvarig chef får fortsätta med konstanta mörkläggningar (många på chefsnivå) på myndigheter i kris är en större katastrof då man man MED regeringens vetskap låter honom hållas.

Ygeman har sagt att han vill se förbättring inom polismyndigheten innan året är slut. Redaktionen kan bara hoppas att det är ett tecken på att Eliassons dagar är räknade då dom flesta av oss är ganska säkra på att ingen förbättring  kommer att ske under Eliassons styre. Om Ygeman och Löfven sen har stake att kicka honom eller inte återstår att se. Redaktionen kan tycka att han är ett tacksamt offer då det åtminstone kommer att se ut som om att regeringen agerar i frågan.

Majoriteten av oss kommer att veta att så inte är fallet. Ett fall av too little too late coming up?

 

 

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Ett sifferfel av stora mått har smugit sig in – Eliasson raderade mejlen som skrivits av Försäkringskassans 13000 (tretton tusen) ANSTÄLLDA. De hade säkert skrivit mer än ett mejl per person. Expressen talar om “miljontals”.
    Tack vare att det nyköpta programmet Compliance Search, som i första hand är ett spionprogram för att ta reda på om tex någon inte delar FK:s “värdegrund” också är et fifflarnas önskeverktyg då det kan totalt radera filer så att de inte får att reparera, så kommer vi aldrig att få vet hur många miljoner mejl det handlade sig om.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här