UPPROP I spåren av årets stora bokmässa i Göteborg, som hade det fria ordet som paroll men ändå ville stänga ute röster och medier från sin arena, har ett par upprop och namninsamlingar dragits igång. Dessa riktar sig till de som tror på demokratins fundamenta i form av yttrande- och tryckfrihet respektive de som vill se ett Sverige av mer totalitär modell där dessa friheter kraftigt begränsas. Under rubriken “Upprop för yttrandefrihet varje år på Bokmässan” skriver Perra Winberg bland annat följande :

“Hej alla! Nu hoppas jag att ALLA mina vänner som är demokrater och yttrandefrihetsförspråkare skriver under på detta upprop 

(i kommentarsfältet). Skriv namn och yrke, eventuellt företag, förlag eller arbetsplats. Dela dessutom! Det är brådis nu! Uppropet ska till SVT och Expressen.

Upprop för yttrandefrihet varje år på Bokmässan

Vi undertecknade uppmanar nu Bokmässan att fortsätta låta alternativa förlag och tidningar ställa ut även nästa år.

Inför att Nya Tider erhöll statligt presstöd har tidningen granskats av Kent Asp, professor i journalistik, som fann att tidningen motsvarade kraven på reguljär och aktuell allmän nyhetsförmedling eller allmänpolitisk opinionsbildning, och vi har heller aldrig blivit fällda eller ens åtalade för hets mot folkgrupp eller liknande, av den enkla anledningen att det inte finns något rasistiskt i tidningen.

Man behöver inte gilla eller hålla med om allt som står att läsa i en tidning, men man bör åtminstone ha läst ett nummer av den innan man säger att den och dess medarbetare minsann är det eller detta. 

Det är uppåt väggarna att människor som DN:s kulturchef Björn Wiman kan få sitta i SVT:s morgonsoffa helt oemotsagd och kalla medarbetare på Nya Tider för nazister. Varken Wiman eller någon annan av belackarna har kunnat peka på en enda artikel eller text i Nya Tider som skulle ha anknytning till dylikt.

Som väntat förlöpte också Nya Tiders deltagande på Bokmässan 2016 på ett positivt sätt. Glada människor i stora mängder besökte montern och med muntra tillrop tog de flesta varsitt exemplar av gratisutgåvan av Nya Tider.

Lisa Bjurwald har nyligen presenterat ett upprop där hon tillsammans med 103 författare hotar att bojkotta nästa års Bokmässa om Nya Tider är där igen, men det är inte av rädsla för Nya Tider. Vi hotar nämligen ingen och det vet de. De är bedrövade för att deras åsiktsmonopol är på väg ner i en sån där röd soptunna som Sverker Olofsson i SVT:s Plus slängde värdelösa grejer i. Vi tar både prenumeranter och marknadsandelar från de stora drakarna.

Det är därför förståeligt men ändå lika förkastligt att redan etablerade aktörer gör allt vad de kan för att med sina gigantiska megafoner beslå oss uppstickare med allsköns ideologiska lyten.

Låt aktörer som är rädda för debatt hålla sig hemma från Bokmässan! Kan de inte delta i åsiktsutbyte har de ändå inget att tillföra. År 1997 bojkottade faktiskt både Bonniers och Norstedts Bokmässan i Göteborg. Det är långt större aktörer, men knappast någon märkte att de inte var där.

PS. Jo, Bokmässan, nästa år skulle vi vilja ha en mycket större monter. DS”

Uppropet på Perra Winbergs Facebook

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här