Torsdag klockan 21.21 tog det hus i helvete på ren svenska hos alla svenska journalister på vänsterkanten. Det är ingen nyhet att etablerade journalister sen tradition röstar på antingen MP eller V.


För att se debatten i sin helhet klicka här.

Vad var det då som var så kontroversiellt ?

Författaren och historikern och regeringens “expert” på främlingsfientlighet, stöveltramp och historiker utan kandidatexamen: Henrik Arnstad och Nya tiders chefredaktör Vávra Suk skulle mötas i en debatt. Dock avstod Henrik Arnstad debatten utan förklaring så istället under inslaget blev de intervjuade enligt turordning av programledaren i en monolog.

“Debatten” kantades av att Henrik Arnstad stod och svamlade om nazism och han vägrade uttala sig om vad han ansåg om Nya Tider. Nya Tiders chefredaktör berättade om lyckan att få delta på bokmässan och att yttrandefrihet är viktigt att den upprätthålls. Han besvarade även kritiken kring övrig medias stämpling av tidningen som högerextrem och nazistisk.

Under “debatten” lyckades Henrik Arnstad säga ordet “nazism” i var och var och vart annan mening. Han påstod även att tidningen EXPO är en demokratisk tidskrift. Stiftelsen EXPO hade klassat Nya Tider som högerextrem och antisemitisk och då var det så. 30-talet all over again!

Ämnet handlade tidskriften “Nya Tiders” omdiskuterade medverkan på Bokmässan i Göteborg. Först blev Nya Tider godkänd efter sin anmälan för att sedan bli nekade för att andra utställare klagat till bokmässans ledning. Efter att Nya Tider övervägt att ta till juridiska medel mot bokmässan svängde ledningen igen 360-grader och lät  Nya Tider medverka på bokmässan igen till motståndarnas förtret. Årets ämne för bokmässan är “yttrandefrihet” och att då censurera utställare rimmar illa med temat. På bokmässan ha det funnits evenemang som “Lenins barnhörna” på yttersta vänsterkanten. Fräscht?

Nya Tider har i etablerad media blivit stämplade som en högerextrem och antisemitisk tidning sedan länge.

Journalisterna på Nya Tider har uppmanat motståndarna på vänsterkanten att hitta artiklar som visar på antisemitism / nazism / rasism / etc utan att de har lyckats komma med mer referenser än att Nya Tider precis som andra tidningar har skrivit om personer som gjort uttalande inom de områdena.

Under kvällen så sände även Kulturnyheterna ett inslag där tidningens representanter fick ge sin bild av mottagandet på bokmässan.

”Journalistiskt haveri” och Twitterstorm!

På sociala medier har kritiken under kvällen varit kraftig. Nedan kommer ett axplock av alla hårda uttalanden.
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski skriver på Twitter.

“Demokrat får “debattera” mot extremist i Aktuellt. Programledaren fördelar ordet i opartisk anda. Vad håller SVT på med?”

Men inte nog med det, han fortsätter att raljera sin ilska mot SVT som för en gångs skull är opartiska och följer sitt uppdrag.

“SVT är enligt sitt sändningstillstånd inte opartisk när det gäller demokratin och alla människors lika värde.  Har Aktuellt glömt?”

Journalisten Martin Schibbye pekar på att Dawit Isaak fick 30 sekunder

“På temat yttrandefrihet fick dagens stora nyhet om Dawit Isaak 30 sekunder i kvällens #aktuellt Nya Tider tog allt annat utrymme. Rimligt ?”


Chefredaktören på Dagens Arbete Helle Klein tog i från tårna och menade att SVT hade skapat en plattform för nazistpropaganda.

“Så gjorde sig SVT i “opartiskhetens namn” till plattform för nazistpropaganda och unkna tider. Sanslöst!”

Aktuellts redaktör Jeanette Larsson motiverar med att Nya tider varit ett hett debattämne inför årets Bokmässa.

“Nya Tiders medverkan var största diskussionen inf bokmässan. Naturligt att huvudpersonen får bemöta kritiken i #aktuellt”

Det är bara att konstatera att klimatet inom media svänger och det riktigt fort. “Sanningar” som tidigare aldrig skrivits i etablerad media syns idag mer och mer. Förnekelse kring att majoriteten i gruppen ensamkommande “barn” alltid har ljugit om sin ålder är bara ett utav exemplen där etablerad media har svängt helt. När sanningen kom fram i uppdrag granskning började debatten istället handla om att detta hade “alla” vetat om och att det var en självklarhet att ljuga om sin identitet om det kunde ge fördelar i asylprocessen.

Vi tackar Henrik Arnstad för gårdagens roligaste fem minuter. Måste ses!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här