Flera politiker i Hultsfred kommun utreds nu av polis och åklagare för sitt beslut att inte ge nyanlända försörjningsstöd. Då kommunen redan hade 40% arbetslöshet bland utrikes födda beslutade de i vintras att neka nyinflyttade nyanlända försörjningsstöd. Beslutet var ett sätt att signalera till nyanlända som önskade flytta till Hultsfred kommun att det redan var ”fullt”.

En krisledningsgrupp i kommunen beslöt i vintras att inte ge nyanlända som flyttat till Hultsfreds kommun hjälp från socialtjänsten med ekonomiska bidrag som försörjningsstöd. Politikerna som satte stopp för bidragen till nyanlända argumenterade att inflyttningen måste stoppas då situationen hade blivit ohållbar ur ett ekonomiskt perspektiv och på grund av att den stora inflyttningen drabbades Hultsfred värre än andra kommuner. 

Enligt åklagaren så kan beslutet som politikerna tagit vara någon form av tjänstefel. Lars Rosander (C), som är ordförande i kommunstyrelsen säger till P4 Kalmar att nämnden var medveten om att de bröt mot lagen när beslutet fattades. 

I en tidigare intervju hos SR så uttalar sig socialnämndens ordförande Per-inge Pettersson :

”Hultsfred har under senare år haft en mycket kraftig och stegrande inflyttning, det är i dag bostadsbrist, långa köer till SFI, förskola och skola säger socialnämndens ordförande centerpartisten Per-Inge Pettersson:

– Vi har i dag redan över 40 procents arbetslöshet bland de utlandsfödda, där är vi bland de ledande i landet. Vi skapar ju inte det goda samhället genom att de kommer hit och får försörjningsstöd och inte kan se någon sysselsättning över överskådlig tid.”

6 KOMMENTARER

 1. Jag trodde i min enfald till helt nyligen att socialtjänstlagen vad gäller ekonomiskt bistånd gällde svenska medborgare. Men lagen är tydligen i märklig tystnad ändrad så att den gäller alla som befinner sig i landet.

 2. Till Per-Inge Pettersson och övriga berörda politiker i Hultsfred kommun!
  Jag är så innerligt tacksam att ni finns och det hopp ni inger genom att resonera på det sätt ni beskriver är ljuvligt en tid som denna 😊
  Låt inte samhällsandan knäcka er för ni behövs för oss vanliga dödliga som annars bara ”syns” när våra valsedlar skall in vart fjärde år.
  Förstår av hur ni sköter ert uppdrag att ni älskar er kommun men om ni mot förmodan vill byta jobb så snälla, snälla ni – kom till Karlstad kommun!
  Med varma hälsningar Susanne Turesson

 3. En stor eloge till Hultsfreds kommun som trots risk för repressalier har insett att det måste finnas gränser, något som Ylva Johansson inte tycks begripa! Måtte fler kommuner ta efter, här krävs civil olydnad för att få stopp på alla galenskaper! Själva tycks våra politiker inte förstå någonting, vi har inte de politiker vi förtjänar!

 4. Bra där ! Finns fortfarande hopp alltså. Ylva Johansson tvingar Kommunerna att ta emot alla dessa nyanlända, dom får försörjning och förtur till alla lediga bostäder, vissa K om minst har också börjat köpa bostadsrätter åt dom.
  Jag har jobbat o betalat skatt i 50 år, men får ingen egen bostad, är 64 år, blir snart pensionär men klarar inte en 2:a hands hyra på 6 000 kr. Vart kan jag få hjälp ifrån.
  Mvh Li Marie, svensk
  Var kan jag gå hjälp

 5. I simply want to say I am very new to blogging and site-building and absolutely savored this page. Probably I’m likely to bookmark your blog . You amazingly come with remarkable articles. Kudos for sharing with us your blog.

LÄMNA ETT SVAR